K+F

Versenyképességének megőrzése érdekében a B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. évek óta igyekszik élen járni a K+F+I (kutatási-fejlesztési-innovációs) tevékenységekben, a termékek alapanyagául szolgáló növények magtermesztésétől kezdve, a gyártási folyamatokon át egészen a késztermékek értékesítéséig.

Annak ellenére, hogy az erős fűszerpaprika K+F tevékenység állami finanszírozása minimálisra csökkent, mind gazdasági, mind környezeti szempontok, mind pedig fogyasztói elvárások miatt az új fajták felkutatása a Kft. elsődleges K+F+I céljai között szerepel, hazai alapanyagbázis igénybevételével.

A termék innovációk területén a BWA Kft. fő szempontjai az egészségesebb táplálkozás szolgálata, valamint a korszerű feldolgozási, csomagolási és raktározási technikák alkalmazása.

Az elmúlt évek jelentősebb projektjei:

 • Kedvezményezett neve: B.W.A Termelői, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • A pályázati felhívás neve, kódszáma:
  A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül történő támogatásáról, GINOP Plusz-3.2.1-21
 • Fejlesztés tárgya: A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül
 • Iktatószám:
  BKM/01/001550-10/2023
 • Támogatás összege: 4.779.600 Ft
 • Támogatás intenzitása: 50%
 • Tervezett befejezés időpontja: 2024.07.01.
 • A projekt tartalmának rövid bemutatása:

  A DFT-Hungária már több, mint 25 éve humánfejlesztéssel foglalkozik. Elkötelezettek az emberek, munkatársak fejlesztése mellett; vallják: egy cég annyit fejlődik, amennyit az ott dolgozók. Ezt képviselik az itt megvalósuló szervezetfejlesztési projektben is, melyet uniós pályázati forrásból valósítunk meg. A támogatást 2023. júniusában nyerte el vállalatunk és 2023. júniusában kezdtük a megvalósítást. Társaságunk az alábbi támogatásban részesült:

  A projekt keretében megvalósuló képzések:
  Csapatépítés: a csapat együttműködésének fejlesztése
  Hatékony kommunikáció: a szervezeti kommunikáció hatékonyságának növelése
  Korszerű gyakorlat az alkalmazkodóképesség javítására: értékteremtés
  Együttműködésfejlesztés (16 óra)
  Konfliktuskezelési gyakorlatok (16 óra)
  Lean alapok: szemléletformálás (16 óra)

  Bővebben
 • Kedvezményezett neve: B .W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • A pályázati felhívás neve, kódszáma:
  Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése, VP3-4.2.1-4.2.2-2-21
 • A projekt címe, azonosító száma:
  Technológiai kapacitásnövelés a B.W.A. Kft-nél, 3309155648
 • Szerződött támogatás összege: 234 554 546 Ft
 • Támogatás mértéke: 50%
 • A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.09.30.
 • A projekt tartalmának rövid bemutatása:

  Az 1992-ben alapított B.W.A. Kft. 29 éve folytatja tevékenységét Hajósón. Az alapítók célja az volt, hogy a helyi adottságokat kihasználva jó minőségű, magyar fűszerpaprikát dolgozzanak fel. A vállalat azóta is az élelmiszeripar ezen területén tevékenykedik és a régió egyik legfontosabb paprikafeldolgozó üzeme a B.W.A. Kft. tulajdonában van.

  Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázati kiírásra benyújtott fejlesztési projekt célja olyan technológiai és kapacitás bővítés, amely által a palackozott termékeik mennyiségét 30%-kal növelni tudja a vállalkozás. A megvalósítandó komplex projekt a termelés több lépcsőfokát is érinti: termék előkészítés, termék feldolgozás, termék gyártás, termék továbbítás, labormérések. Jelen beruházás az évek óta tartó fejlesztési folyamat következő lépcsőfoka a B.W.A. Kft-nél. A fejlesztés eredményeképp a géppark kapacitása megnövekszik, az új eszközök javítják a vállalkozás technológiai felkészültségét, amely hozzájárul a cég egészének a növekedéséhez.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
 • Kedvezményezett neve: B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt címe: B.W.A. Kft. termelési hatékonyságának növelése
 • Szerződött támogatás összege: 15 096 348 Ft
 • Támogatás mértéke: 70%
 • Projekt befejezési dátuma: 2021.12.31.
 • Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-03623
 • Projekt tartalma:

  A B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. folyamatosan törekszik a vállalkozás eszközparkjának a fejlesztésére, bővítésére. Ezen célkitűzés újabb lépcsőfoka jelen fejlesztési beruházás, amelynek keretében új kompresszorok, szivattyúk, padlómérleg, rámpakiegyenlítő kerül beszerzése. A projekt része a gyártócsarnok hőszigetelése és új ipari gyorskapu beépítése.

  Az eszközök a gyártási kapacitását bővítik, továbbá gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzést eredményeznek.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
 • Kedvezményezett neve: B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt címe: A B.W.A. Kft. technológiai modernizációja
 • Szerződött támogatás összege: 27 139 931 Ft
 • Támogatás mértéke: 70%
 • Projekt befejezési dátuma: 2020.12.11.
 • Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.10-19-2020-00164
 • Projekt tartalma:

  A B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az utóbbi időben felmerült piaci igények és technológiai elvárások tükrében 2019-ben újabb beruházásról döntött, amely új termelő gépek beszerzését jelentette.

  Az üzembe helyezett békamérleg, szalagmérleg, fémdetektor és targonca a B.W.A. Kft. gyártási kapacitását bővíti, továbbá gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzést eredményez.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY
 • Kedvezményezett neve: B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Projekt címe: Napelemes rendszer telepítése a B.W.A. Kft. székhelyén
 • Szerződött támogatás összege: 8 415 711 Ft
 • Támogatás mértéke: 55%
 • Projekt befejezési dátuma: 2020.10.15.
 • Projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-00466
 • Projekt tartalma:

  Projektünk célja volt társaságunk, a B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 6344 Hajós Fácános u. 103. szám alatt található székhelyén a villamos energiaigény megújuló energiaforrásból történő biztosítása. Ennek érdekében egy 59,84 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése valósult meg az épület tetőszerkezetén, mely a villamos energia fogyasztás több mint egyharmadát fedezi. Cégünk ezzel hozzájárul a város és hazánk megújuló energiafelhasználásának abszolút mértékben történő növekedéséhez, és csökkenti Magyarország fosszilis energia felhasználását. A napelemes rendszer telepítésével az csökken az ÜHG kibocsájtás, mérsékli a klímaváltozás hatásait, környezetkímélő, független és hosszú távon fenntartható villamosenergia ellátást biztosít. Az energiaköltségek tervezhetőbbé válnak, az épületünk fenntartási költségei csökkennek, a környezettudatos szemléletmód pedig sok új – hasonló szemlélettel – bíró ügyfelet vonzhat. A csökkenő fenntartási költségek lehetőséget adnak újabb fejlesztésekre, a már meglévő üzletágak mellett újak bevezetésére. Mindez új munkahelyeket teremt a régióban, elősegítve ezzel a kisebb mértékű elvándorlást vidékről, valamint a lakosság elöregedését.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY

  A GINOP-1.2.1-16-2017-00079 azonosító számú pályázat kedvezményezettje a B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A szerződött támogatás összeg 43 378 984 Ft, a támogatás mértéke 50%.

  A projekt célja növelni a B.W.A. Kft termelési kapacitását, a termelés folyamatosságát, a termelés biztonságát és a vevőink elégedettségét. A B.W.A. Kft. a pályázati támogatás segítségével építési, eszközbeszerzési és IT-beszerzési (hardver és szoftver) tevékenységeket végez el.

  A projekt tervezett befejezési dátuma 2018.03.22.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY

  Uniós támogatás segítségével fejlesztett a hajósi B.W.A. Kft. A közel nettó 170 M Ft értékű beruházás modernizálja a vállalat termelését és segíti a hazai és külföldi értékesítés növelését.

  A 20 éves B.W.A. Kft komplex beruházás keretében új csarnokot építtetett, a gyártáshoz szükséges új eszközöket szerzett be, valamint egyéb kiegészítő tevékenységekkel alapozta meg jövőbeni növekedését. A közel 170 millió forint összköltségű projekt célja, hogy javuljanak a vállalat termelési és értékesítési adatai, valamint megőrizzék a dolgozói létszámot.

  A vállalat árbevétele az elmúlt években dinamikusan növekedett, 2010-ben 436 M Ft, 2011-ben 550 M Ft, 2012-ben pedig már 800 M Ft volt. A korábbi fejlesztéseknek köszönhetően a vállalkozás már ma is modern gépparkkal dolgozik, azonban a kapacitás növelése elengedhetetlen volt.

  A B.W.A. Kft ma Magyarország három legnagyobb fűszerpaprika feldolgozója között van, árbevételéhez képest a legnagyobb arányban exportál, így jelentős élelmiszeripari vállalatnak számít.

  A projekt során egy közel 1.000 négyzetméteres új épület készült, beszerzésre került egy elektromos targonca, egy kézi palettázó, egy 12 m3-es paprikakeverő tartály, egy merülőszivattyú, egy új szerver, egy új honlapot kezelő szoftver, valamint vállalati stratégia tanácsadás valósult meg.

  A projekt segítségével a következő években növelni szeretnék árbevételüket és a foglalkoztatottságot, valamint a Közép-Kelet-Európába irányuló exportjukat is.

  Pályázat adatai
  Pályázat száma GOP-2.1.1-12/B-2013-1099
  A projekt címe Komplex vállalati technológia-fejlesztés a B.W.A. Kft-nél
  Projekt helyszín 6344 Hajós Fácános utca 103.
  Projekt helyrajzi szám 0128/1.
  Igényelt támogatás 84 093 978,-Ft
  Projekt összköltség 168 187 956,-Ft
  Pályázat benyújtás dátuma 2013. 02. 08.
  Projekt rövid összefoglalója Nincs adat
  Megítélt támogatás -
  Elfogadott projekt összköltség -

  Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

  MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
  1139 Budapest, Váci út 83. CenterPoint 2 irodaház fszt. Tel.: +36 40 / 200 617
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.ujszechenyiterv.gov.hu

  Pályázat adatai
  Pályázat száma GOP-2.1.1-11/A-2012-0079
  A projekt címe A B.W.A. Kft technológia fejlesztési projektje
  Projekt helyszín 6344 Hajós Fácános utca 103.
  Projekt helyrajzi szám 0128/1.
  Igényelt támogatás 14 123 024,-Ft
  Projekt összköltség 35 307 561,-Ft
  Pályázat benyújtás dátuma 2011. 12. 30.
  Projekt rövid összefoglalója Nincs adat
  Megítélt támogatás 14 123 024,-Ft
  Elfogadott projekt összköltség 35 307 561,-Ft

  Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

  MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
  1139 Budapest, Váci út 83. CenterPoint 2 irodaház fszt. Tel.: +36 40 / 200 617
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.ujszechenyiterv.gov.hu

  Pályázat adatai
  Pályázat száma DAOP-1.1.1/E-10-2010-0078
  A projekt címe A B.W.A. Kft telephelyfejlesztési pályázata
  Projekt helyszín 6344 Hajós Fácános utca 103.
  Projekt helyrajzi szám 0128/1.
  Igényelt támogatás 20 113 565,-Ft
  Projekt összköltség 40 227 131,-Ft
  Pályázat benyújtás dátuma 2010. 07. 30.
  Projekt rövid összefoglalója A B.W.A Kft 17 éve folytatja üzleti tevékenységét Hajóson, a Fácános utca 103. alatti telephelyén (0128/1). A vállalat a régió egyik legfontosabb paprikafeldolgozó üzeme, amely termékeinek jelentős részét exportálja. A telephely épülete 1992 óta folyamatosan használat alatt volt, egyre nagyobb termelési mennyiséget szolgált ki, de komolyabb felújítás ez alatt az idő alatt nem történt. A vállalat termelését és foglalkoztatotti létszámát is növelni szeretné, valamint nagyobb árbevételt és piaci részesedést tervez a következő évekre, amelyekben segítségére van a jó értékesítési kapcsolatokkal rendelkező anyacége, illetve a 2009-ben nyertes GOP pályázata. A pályázat keretén belül modern eszközök érkeznek a telephelyre, amelyek megfelelő elhelyezéséhez szükséges a telephely felújítása. A felújítási munkák során a jelenlegi épület átalakítása történik, amelyek egyrészt megfelelnek az új gépek és kihívások igényeinek és javítják az itt dolgozók munkahelyi körülményeit is. Az építés mellett kisebb összegű eszközöket is vásárol a vállalat, amelyek segítik a korábbi pályázaton nyert eszközök új környezetbe való helyezését. A pályázat segítségével tehát egy megújult környezetben léphet a vállalat nagyobb feladatok felé, hogy növelni tudja árbevételét és foglalkoztatotti létszámát is.
  Megítélt támogatás 20 113 565,-Ft
  Elfogadott projekt összköltség 40 227 131,-Ft

  Projekt leírása

  Alig több mint 4 hónap alatt befejeződtek a munkálatok a B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft telephelyén.A vállalkozás saját erőn kívül pályázati támogatással teremtett lehetőséget a meglévő épületének felújítására. A támogatás elnyerése után a kivitelezési munkákat az AKTIV Kft végezte, felelős műszaki ellenőr felügyeletében.A felújítás során teljes nyílászáró csere, korszerűbb fűtés kialakítása, tetőcsere, biztonsági rácsok elhelyezése került megvalósításra. A pályázaton belül új eszközök beszerzésére is lehetőség nyílt. A fejlesztéssel a termelési és egyéb funkciók hatékonyabbá tétele valósult meg. A fejlesztés új munkahelyek megteremtésében is segítette a vállalatot.

  Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

  DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
  6726 Szeged, Közép fasor 1-3. Tel.: +36 62 / 561-939
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.ujszechenyiterv.gov.hu

  Pályázat adatai
  Pályázat száma GOP-2.1.1-09/B-2009-0053
  A projekt címe A B.W.A. Kft telephelyfejlesztési pályázata
  Projekt helyszín 6344 Hajós Fácános utca 103.
  Projekt helyrajzi szám 0128/1.
  Igényelt támogatás 107 531 605,-Ft
  Projekt összköltség 215 063 211,-Ft
  Pályázat benyújtás dátuma 2009.04.09.
  Megítélt támogatás 86 503 791,-Ft
  Elfogadott projekt összköltség 173 007 584,-Ft

  Projekt leírása

  Eszköz beszerzés, infrastrukturális és ingatlan beruházás, tanácsadás igénybevétele. Cégünk fűszerpaprika termeltetéssel és feldolgozással foglalkozik. A projekt keretében beszerzésre kerül egy palackozó gépsor, két feliratozó gép és tartozékok, tartályok és egy gőzfejlesztő kazán. Emellett sor kerül a meglévő csarnok átalakítására, hűtési rendszer kiépítésére, továbbá tanácsadási költségeket is tartalmaz a projekt.

  Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

  MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
  1539 Budapest Pf.: 684 Tel.: +36 40 / 200 617
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.nfu.hu

  

  Kapcsolat

  Weij Anton

  ügyvezető

  +36 70/527 1218

  anton.weij@bwa-kft.hu

  Szabadiné Szabó Éva

  adminisztráció

  +36 70/360 2386

  bwa@bwa-kft.hu

  Weij Anton

  ügyvezető

  +36 70/527 1218

  anton.weij@bwa-kft.hu

  Morvai István

  termelési vezető

  +36 70/361 5984

  morvai.istvan@bwa-kft.hu

  Walterné Várhelyi Katalin

  minőségirányítási vezető

  +36 70/326 1554

  walterne.katalin@bwa-kft.hu

  Weij Anton

  ügyvezető

  +36 70/527 1218

  anton.weij@bwa-kft.hu

  Írjon nekünk